na teritoriji BIH za sve porudžbine u vrijednosti preko 99 KM

do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

055/490-400 Svaki radni dan od 9-18h i subotom do 15h

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

Arrivals
05.04.2016.

NIKE CORTEZ FOREST GUMP

Kratka, ali važna priča o jednom od najpoštovanijih modela u svijetu, čije vraćanje je najavljeno već 2015. godine. 

Nike Cortez patike, porijeklom iz Oregona, nikada ne bi ugledale svjetlost dana da se dva čovjeka, osnivači NIKE, Inc. nisu udružila. Bil Bowerman i Phil Knight, osnivači kompanije, upoznali su se 1957. godine. Bowerman je bio trener atletike na univerzitetu, a Knight je trenirao kod njega i takmičio se u njegovom timu. Njih dvojica su ubrzo postali prijatelji, a zatim i poslovni partneri kada su uložili novac za uvoz poznatog brenda Onitsuka Tiger iz Japana, danas poznatog kao ASICS. Kompanija koju su osnovali zvala se Blue Ribbon Sport.

Bowerman je čvrsto vjerovao da trkači zaslužuju vrhunske patike za stazu, te je nakon nekoliko godina eksperimentisanja i dizajniranja, njen finalni oblik završio 1968. godine. Cortez je generalnu prezentaciju doživio 1972. kada kompanija Blue Ribbon Sport dobija ime NIKE. Te iste godine na OI u Minhenu ovu patiku su koristili sportisti iz SAD a sam model se prodao u velikom broju primjeraka (preko 8000 pari). NIKE je ostvario zaradu od 800.000 dolara baš od Cortez-a, a dobit kompanije se povećala za nevjerovatnih 100%. Ovo je zapravo bila prekretnica u toku istorije same kompanije, jer je upravo ovaj model u suštini postavio temelje onoga što je Nike, Inc. danas. 

Na prvi pogled može se uočiti vintidž silueta patike. Bazna bijela boja kože od koje je sačinjena odiše prefinjenim izgledom i kvalitetom, jer je patika prevashodno služila za trčanje. Sama koža je jako mekana na dodir, a patika je lagana i jako fleksibilna. Bowerman se dakle potrudio da patika bude visokog kvaliteta za atletičare. Sljedeće što primjećujemo je ogromni SWOOSH u jarko crvenoj boji sačinjen od kože, te našiven na patiku na bočnim stranama. Jezik je prilično zanimljiv, jer je napravljen od spužve, a oko sebe ima obloženo tanko platno, dok se pri samom vrhu nazire i sama spužva što pokazuje da je ovaj model ostao vjeran svom prvom izdanju te imamo utisak da je patika ručno šivena.

Ključ udobnosti i trajnosti ovog modela leži u đonu patike. Rebrasto dno (OUTSOLE) je napravljeno od gume i dizajnirano u stilu riblje kosti kako bi patika imala maksimalno prijanjanje na površini. Drugi, središnji dio (MIDSOLE) je napravljen od pjene (ista pjena se koristi za većinu namjenske sportske obuće) iz dva dijela u stilu slaganja listova (jedan na drugi), te su tako na mjestu gdje je peta dva sloja čiji su zadaci podizanje pete i samim tim smanjenje umora stopala kao i apsorpcija kamenčića prilikom trčanja.

Ovu cijenjenu patiku nosile su mnoge poznate ličnosti, te se tako pojavljuje u filmu Karate Kid, u humorističnoj seriji Seinfeld, kao i u filmu The Wolf Of Wall Street gdje ih nosi Leonadro Di Caprio. Zanimljiv podatak je i to da latinoameričke bande obožavaju i dan danas nose ovaj model.

Model možete pronaći u svim BUZZ šopovima a i poručiti putem sajta OVDJE.

 

Slični članci

27.
Mar.
2019.
Arrivals
Jedan od najpoznatijih brendova iz devedesetih ponovo je „u igri“!
11.
Mar.
2019.
Arrivals
Budite i vi jedinstveni poput neona i novu Champion kolekciju potražite u svim našim šopovima i online.
13.
Feb.
2019.
Arrivals
Kada su 1974. godine prvi put lansirane, Converse One Star su istog trenutka pokrenule revoluciju. Bila je to godina u kojoj je autentično, neustra...