na teritoriji BIH za sve porudžbine u vrijednosti preko 99 KM

do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

055/490-400 Svaki radni dan od 9-18h i subotom do 15h

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

News
29.01.2016.

AIR JORDAN XI ''72-10''

Sa nestrpljenjem smo čekali da na red dođe idući blog kako bismo vam predstavili jedan kvalitetan, poseban i izuzetno poštovan model u SNEAKERHEAD kulturi - AIR JORDAN 11 RETRO "72-10".

Dizajner Tinker Hatfield je dizajnirao ovu patiku nadajući se povratku Michael Jordan-a (koji je tada već u penziji i igra bejsbol u nekim nižim ligama) u NBA ligu. Da bi bio siguran da će patika biti vrhunska, uradio je sve moguće izmjene na patikama za razliku od prijašnjih modela, pa je tako prije svega krenuo od gornjeg dijela patike koji je napravio od lagane balističke mješavine koja je lakša i izdržljivija od svih modela koje je do tada dizajnirao.

Druga novina koja do tada nije korištena na patikama za košarku je karbonska ploča na vidljivom srednjem dijelu đona (CARBON SPRING PLATE), koja je tu kako bi oslonac bio što bolji prilikom trčanja i naglih promjena smjerova kretanja, a donji dio đona (OUTSOLE) je providan. Vrhunac i vjerovatno najbitniji aspekt ove patike je lakirana koža koja se nalazi oko cijelog donjeg dijela gornjišta. Lakirana koža je lagan, i u poređenju sa običnom kožom dosta čvršći materijal, koji se ne razvlači i koji nogu drži unutar gazišta, a samim je tim sigurniji izbor za brze manevre po terenu.

Kada se Michael Jordan 1995. vratio u NBA ligu, ovaj model je bio samo uzorak... Hatfield i NIKE su bili obeshrabreni, misleći da on neće igrati u njima, ali se nakon proizvodnje, Michael odlučio za  AIR JORDAN XI. COLORWAY koji je za njega napravljen (OG) je BLACK/WHITE/CONCORD. Michael ih je nosio i u filmu koji svi poznajemo - ''SPACE JAM'' a CW tih patika je bio BLACK/VARSITY ROYAL/WHITE (one su napravljene u 5 primjeraka, samo za potrebe snimanja filma). Sličan CW BLACK/WHITE/ROYAL BLUE je izašao krajem 2000. i to samo zato što je ta ljubičasta (CONCORD PURPLE) na TV ekranima izgledala kao (ROYAL BLUE).

Zašto onda naziv ''72-10''? U čast timu CHICAGO BULLS napravljen je CW o kome u ovom blogu pričamo. Te sezone 1995/1996 tim ulazi u istoriju kao jedini tim koji je osvojio preko 70, tačnije 72 pobjede, sa zanemarivih 10 poraza u toj sezoni.

AIR JORDAN ''72-10'' izgleda kao i njegovi prethodnici. Gornjište je sačinjeno od tri frakcije. Donji dio gornjišta, tzv. MIDGUARD (blatobran) koji okružuje cijelu patiku te daje svu potrebnu stabilnost stopalu, napravljen je od patent lakirane kože. Izmjena u odnosu na OG model o kome smo pričali, se ogleda u premium koži koja se nalazi na gornjem dijelu gornjišta. 

Generalno, kod svih ''JEDANAESTKI'' u dubokim varijacijama, pa tako i kod ''72-10'', rupice za pertle nisu napravljene na standardan način nego su na kožnu površinu našivene trakice koje su uduplane te zašivene tako da imaju prostor kroz koji prolaze pertle. Zadnji dio gornjišta koji ide uz članak, napravljen je od kvalitetne sintetike kako bi patike što više mogle da izdrže trenje prilikom izuvanja, obuvanja i nošenja. Jezik je sačinjen od kože sa spoljne strane, sintetike iznutra, a na njegovoj sredini nalazi se sitni, ali primjetni JUMPMAN logo u GYM RED boji. Takođe, na gornjem dijelu gornjišta, tačnije kod članka, stavljen je JUMPMAN logo, s tim da ovaj put nije ušiveni, nego izliveni, u istoj boji, a na zadnjem dijelu je broj 23 koji izdaleka podsjeća tek na neke šarice.

MIDSOLE je napravljen od PYLON materijala. On omogućava udobnost, fleksibilnost i amortizovanje sile, što osiguravaju i tri jastučića u unutrašnjosti đona. Bitni detalji su i karbon koji je smješten u srednjem dijelu đona i na njemu utisnuti JUMPMAN LOGO.

OUTSOLE je sačinjen od dva dijela od gume. Osnovni dio je od providne glatke gume, dok je drugi koji pokriva petu/prste, crni i ima krivudavu šaru koja doprinosi boljem prijanjaju podlozi.

I za kraj jedna jako zanimljiva informacija: zbog ovog modela, NIKE kompanija sve AIR JORDAN RETRO modele pušta u prodaju subotom, a ne petkom kao nekada, jer su učenici širom svijeta izostajali sa nastave kako bi kupili ovaj najcjenjeniji primjerak AIR JORDAN kolekcije, koga čak i gospodin Tinker Hatfield najviše voli i obuva u kombinaciji sa smokingom.

Model poruči OVDJE.

Slični članci

15.
May.
2024.
News
Ali pazi – popust ne vrijedi za BUZZ exclusive artikle. Svi ostali komadi čekaju samo na tebe!
08.
May.
2024.
News
Pridružite nam se u proslavi našeg rođendana i uživajte u sjajnoj atmosferi, fantastičnim popustima i iznenađenjima koje smo za vas pripremili!
22.
Apr.
2024.
News
Ekspanzija retro adidas modela iz Originals linije, donijela nam je bezbroj novih mogućnosti za kombinovanje, pa ćeš tako Samba, Gazelle i Spezial pat...