na teritoriji BIH za sve porudžbine u vrijednosti preko 99 KM

do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

055/490-400 Svaki radni dan od 9-18h i subotom do 15h

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

JAPAN S − ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.
JAPAN S − ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.
Blogger Pick
13.07.2022.

JAPAN S − ICONIC COURT DETAILS RE-IMAGINED THROUGH A MODERN LENS.

Čitav svet nosi iste patike. Neka ne bude zabune, i moj ormar je prepun klasika, ali nekad želiš nešto mrvicu drugačije. Želiš odmoriti od statusa quo. Prije nego što neko upre prstom u tvoje patike i kaže "iste su kao...", osim vječnog, vještog remiksovanja konkurencije – treba da znaš i jednu važnu priču.

Jedna od najpoznatijih svađa u svijetu patika je ona između Nike-a i Asics-a. Nike je počeo kao Blue Ribbon Sports u proizvodnom pogonu Asics-a, ali su se kasnije zbog vizije (i novca) razišli. Više o ovom poslovnom razilaženju u mišljenju možeš pročitati u vrhunskoj knjizi Phila Knighta - Shoe Dog. Mislim da je važno spomenuti zajedničku istoriju ova dva brenda, kako bi bilo jasno zašto ponekad dijele dizajnerski jezik i elemente. A znaš da te JAPAN S podsjećaju na nešto već poznato. I upravo tu je njihova snaga.

Zašto S u imenu? Jer su niske, a postoji i visoko sječen model nazvan Japan L koji vrišti "osamdesete su u NBA-ju, niko ne zna šutirati tricu i svi se zabijaju pod koš".

Nisko sječene košarkaške patike koje ponosno nose epitete kao što su klasik, nostalgija i vintage. Čak se Asics može pohvaliti ozbiljnim košarkaškim nasleđem − u osamdesetim su bili ozbiljni igrači na NBA parketima, a najpoznatiji predstavnik Asicsa je bio "bad boy" iz Detroit Pistonsa, Isaiah Thomas, najveća prepreka Michaelu Jordanu u ranim danima.

Sada su retro košarkaške patike posvuda, kao da smo se svi vratili u osamdesete − barem što se naših stopala tiče. JAPAN S se mogu pohvaliti jednostavnim dizajnom koji iskače iz gomile zahvaljujući Asicsovim prepoznatljivim linijama.

Ono što me oduševilo je što su udobne od momenta kada ih izvadite iz kutije. Nisam ih morao razgaziti, već sam ih prvog dana stavio na noge i obišao pola grada u njihovom društvu. Misija "10 hiljada koraka" je postignuta. Zdrav duh u zdravom tijelu, tako kažu, tako mora biti. To i ASICS znači. Anima sana in corpore sano – za sve koji su slušali na časovima latinskog. Gledam ih svaki dan na svojim stopalima, beaterice kojima je svejedno je li sunce ili kiša.

 

Asics JAPAN S koje će izazvati tvoju hrabrost na ulici, možeš pronaći u bijeloj boji u Buzz šopovima i online.

 

Pišem vam ponovo, vrlo brzo,

 

FRANJO

 

Slični članci