na teritoriji BIH za sve porudžbine u vrijednosti preko 99 KM

do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

055/490-400 Svaki radni dan od 9-18h i subotom do 15h

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

Blogger Pick
21.06.2017.

ADIDAS TUBULAR NOVA PK

Pokušaću na najlakši način da vam kažem sve što mogu o TUBULAR-u, kao novini u svijetu patika, a ujedno navesti  par sitnih razlika između njega i TUBULAR NOVA PK.

Kada se pojavila, mnogi su mislili da je još jedna od Kanye West x ADIDAS kolaboracija, no TUBULAR je samo pokazatelj u kojim sve smjerovima može da ide tehnika i načini izrade obuće. Tubular je inspirisan RUNNING linijom iz devedesetih godina.


Nic Galway, ADIDAS-ov globalni VP (vice president) objašnjava to ovako : ''Gledao sam kako da zaintrigiram maštu svima unutar korporacije. Moja polazna tačka za putovanje, bila je naš arhiv. Ono što me zanimalo bili su prototipi obuće koja nikad nije proizvedena, a ne toliko krajnji proizvodi.''


Naziv TUBULAR ili kako možemo prevesti ''CJEVASTO'', sve zbog dizajna đona, kako na vanjskoj, tako i na utrašnjoj strani. Sam oblik podsjeća na gumu (tj, na unutrašnjost vanjske gume nekog vozila).
''Ono sto sam zaista htio da učinim, bio je vratiti se na taj cjevasti element'', rekao je Galway, te dodao kako je koristio dve različite gustine EVA pene. To je bio ključ stvaranja tubulara. Proizvodnja cjevastog podplata sada je mnogo lakša nego ranije. Uz to nisu ni materijali bili toliko zastupljeni, kao sada, tako da je patika bila ispred svog vremena. Adidas je i ranije planirao izradu čarapa-patike, ali nisu imali tehnologiju za to.


Nije bilo lako za isvesti da patika bude lijepa, funkcionalna i na kraju jako, jako upečatljiva i prepoznatljiva. Početo je od sužavanja mjesta namjenjeno za petu, zatim su dodati na nju zavareni gornji slojevi, te iskorišteni neki elementi sa ZX FLUX modela. Konkretno o modelu o kojem pišem na zadnjem dijelu postoji traka umjesto plastike  koja inače dolazi na TUBULAR modelima... Ja ne nosim papuče, i mislim da sam pronašao adekvatnu zamjenu jer je patika toliko prozračna i lagana da imam osjećaj kao da sam u papučama :)

Kada opet budem pisao o modelima koji imaju zastupljenu ovu tehnologiju pravljenja, pisaću vam opširnije o izradi i nastanku kao i tehnologijama ovog materijala. Do tada, lijep pozdrav od mene iz sunčane Banja Luke.

 

POZDRAV

KRESKO

Slični članci